
استادیار گروه پوست دانشگاه علوم پزشکی شیرازدرگفت و گو با فارس آگاه: این روزها مراقبت از پوست نه یک انتخاب بلکه یک ضرورت است، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار شهر مردم، در هفته جاری که دمای هوا در برخی شهرهای فارس به آستانه ۵۰ درجه میرسد و تابش آفتاب بیامان است، نگرانیها درباره اثرات زیانبار اشعه ماورای بنفش (UV) بر سلامت پوست و چشم در سراسر کشور بیشتر شده است. به گفته مدیر سابق بهداشت پرتوهای هستهای و الکترومغناطیس وزارت بهداشت شاخص به ایرنا، تابش اشعه UV با عددی بین صفر تا ۱۱ است. در صورتی که میزان این عدد بین ۵ تا ۷ باشد خطرناک است و میزان تابش بالاتر از آن بسیار خطرناک و بحرانی است این درحالی که در هفته گذشته شاخص UV دادههای پایگاه هواشناسی جهانی در ایران به بالاتر از عدد ۱۰ رسید که بسیار خطرناک است. به هر رو در چنین روزهایی مانند این روزها که شاخص UV به وضعیت بسیار خطرناک یا قرمز میرسد رعایت دقیق اصول بهداشتی و آموزش عمومی میتواند بهترین راهکار برای کاهش عوارض این اشعه خطرناک باشد.
مدیرکل هواشناسی فارس: دمای جنوب استان تا آخر هفته به ۵۰ درجه می رسد
مدیرکل هواشناسی فارس درگفت و گو با «فارس آگاه» درباره اوج گرفتن دمای هوا در هفته اول مرداد گفت: از امروز شنبه تا دوشنبه ششم مرداد دمای هوا در نوار غربی استان به بالای ۴۵ درجه خواهد رسید. لامرد خنج ، دژگاه در این هفته دمای ۵۰ درجه را تجربه خواهند کرد و شهرهایی مثل کازرون و نورآباد، زرین دشت و داراب نیز تا ۴۶ درجه افزایش دما خواهد داشت .
قاسم حسینی ادامه داد: برای شهر شیراز دما از امروز که ۴۰ درجه است به تدریج رو به گرم تر شدن می گذارد و تا ششم به ۴۲ درجه میرسد. این در حالی است که ماندگاری گرمای شدید در جنوب استان، فرصت تعدیل هوا را از بین برده است.
*تعریق زیاد و گرمای فارس، پوست شما را بیدفاع میگذارد
با افزایش دما، نگرانیها درباره تابش شدید اشعه ماورای بنفش هم افزایش یافته است. شاخص UV در برخی نقاط کشور از عدد ۱۰ عبور کرده و به محدوده «بحرانی» رسیده است. هرچند در فارس دستگاه اندازهگیری مستقیم شاخص UV وجود ندارد و به گفته مدیر کل هواشناسی فارس این ابزار اندازه گیری تنها در اختیار سازمان انرژی اتمی ، اما متخصصان معتقدند با توجه به اقلیم خشک و آفتابی فارس، این استان از جمله مناطق با تابش بالای UV محسوب میشود.
به گفته استادیار گروه پوست دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، متأسفانه بسیاری از مردم خطرات اشعه ماورای بنفش (UV) را جدی نمیگیرند و در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار میگیرند. این در حالی است که تحقیقات نشان میدهد عمده دلیل ابتلا به سرطان پوست به دلیل تابش اشعه UV است. با توجه به شرایط اقلیمی استان فارس، رعایت اصول بهداشتی و استفاده از روشهای محافظتی در برابر تابش آفتاب اهمیت ویژهای دارد.
نگین فاضل زاده حقیقی در گفت و گو با شهر مردم با اشاره به اینکه اشعه ماورای بنفش (UV) که به صورت طبیعی از خورشید ساطع می شود دارای خطرات قابل توجهی برای سلامت انسان است گفت: تماس مکرر و طولانی مدت با اشعه UV ریسک انواع سرطان های پوستی و پیری زودرس پوست را افزایش می دهد. همچنین، تماس کوتاه مدت نیز ممکن است عوارضی مثل آفتاب سوختگی و لک پوستی را ایجاد کند. بنابراین، لازم است که همه افراد در تماس با آفتاب مراقبت کافی را داشته باشند ولی بعضی افراد نیاز به مراقبت بیشتری دارند. در سالمندان و کودکان پوست مستعد آسیب بیشتری است. بنابراین، جهت پیشگیری از آسیب های پوستی در این گروه های سنی توصیه می شود که حتما جز ضد آفتاب ازروش های محافظت فیزیکی مثل کلاه، دستکش و عینک آفتابی هم استفاده کنند.
* ساعت خطرناک آفتابسوختگی، ۱۰ صبح تا ۴ عصر
در روزهایی که تابش آفتاب شدت گرفته، خبرهای جهانی نیز از افزایش اشعه ماورا بنفش بالاتراز حد مجاز در ایران خبر میدهند ؛ با این حال بسیاری از مردم هنوز خطرات این اشعه را جدی نمیگیرند.
استادیار گروه پوست دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اینکه متأسفانه بسیاری از مردم خطرات این اشعه را جدی نمیگیرند و در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار میگیرند غافل از اینکه قرارگیری در معرض تابش مستقیم نور خورشید از عوامل اصلی سرطان پوست است گفت: ۲۰ دقیقه قبل از تماس با نور خورشید از ضدآفتاب با SPF حداقل ۳۰ استفاده کنید و این را بدانید اگر در معرض افتاب هستند همان یکبار ضد آفتاب معجزه نمی کند و باید هر ۲ ساعت یکبار ضد آفتاب را در تمام نواحی در معرض آفتاب از جمله لب، گوش،دست و پشت گردن بزنید.
وی عدم استفاده از میزان کافی ضدآفتاب را یکی از اشتباهات رایج در میان مردم خواند وگفت: توصیه می شود که در هر بار استفاده یک تا دو بند انگشت کرم استفاده شود. سعی شود از ضدآفتابی که از هر دو اشعه UVA و UVB محافظت می کند استفاده گردد.
این دکتر پوست در خصوص تفاوت ضدآفتاب فیزیکال و شیمیایی گفت: این دو نوع ضدآفتاب کاربردها و ویژگیهای متفاوتی دارند و به همین دلیل توصیه میشود خانمهای باردار، کودکان و افراد دارای پوست حساس از ضدآفتاب فیزیکال استفاده کنند همچنین کودکان نیز باید از ۶ ماهگی از ضدآفتاب استفاده کنند. در صورتی که تعریق زیادی دارید یا در آب شنا می کنید توصیه می شود که از ضد آفتاب های مقاوم به آب استفاده شود چون کمتر پاک میشوند و محافظت طولانیتری فراهم میکنند. علاوه بر ضدآفتاب توصیه می شود که از روش های محافظتی مثل کلاه، دستکش و عینک آفتابی نیز استفاده شود. تا حد امکان سعی کنید بین ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر از منزل خارج نشوید چون در این ساعات شدت اشعه UV بیشترین میزان را دارد.
به گفته این دکتر پوست، شیراز دارای آب و هوای گرم و نیمه خشک است که این شرایط آب و هوایی و اقلیمی می تواند باعث افزایش ریسک نفوذ اشعه UV شود. همچنین، تعریق زیاد در هوای گرم می تواند باعث کم آبی و خشکی پوست شده و ریسک آسیب های ناشی از نور خورشید را افزایش دهد.
دکتر فاضل زاده حقیقی با تاکید براینکه تغذیه و مصرف مکملها میتواند در تقویت دفاع طبیعی پوست در برابر اشعه UV نقش مهمی دارند اضافه کرد:یک رژیم غذایی سالم و متعادل می تواند به آبرسانی پوست، کاهش التهابات پوستی و محافظت در برابر آسیب های ناشی از نور خورشید کمک کند. توصیه می شود که در فصل گرما ترکیبات حاوی آنتی اکسیدان ها و ویتامین C, E و A جهت بهبود سد دفاعی پوست و پیشگیری از التهابات و آسیب های پوستی در رژیم غذایی گنجانده شود. از جمله غذاهای حاوی آنتی اکسیدان و ویتامین های C و E می توان به میوه ها و سبزیجات، آجیل به ویژه گردو و بادام و چای سبز اشاره کرد. غذاهای غنی از ویتامین A شامل جگر،شیر،تخم مرغ و سبزیجات با برگ سبز تیره می باشد. همچنین، توصیه می شود که از مواد غذایی حاوی امگا ۳ (مثل ماهی) و زینک (مثل گوشت قرمز، مرغ، آجیل و حبوبات) جهت کاهش التهاب پوستی استفاده شود. همچنین، از آنجا که گرما و تعریق می تواند باعث کم آبی پوست و ایجاد خشکی و التهاب شود، توصیه می شود که به مقدار کافی آب در طول روز مصرف شود.
استادیار گروه پوست دانشگاه علوم پزشکی شیراز در پایان با اشاره به اینکه بسیاری از بیماریهای پوستی مانند روزاسه، لوپوس و پسوریازیس ممکن است در فصل تابستان و بر اثر تماس با نور خورشید تشدید شوند، اظهار داشت: تماس مکرر و طولانیمدت با اشعه ماورای بنفش (UV) خطر ابتلا به سرطانهای پوستی را افزایش میدهد. با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی خاص شیراز، احتمال افزایش ریسک بروز این بیماریها در این منطقه وجود دارد، اما تاکنون مطالعات و آمار رسمی دقیقی که نشاندهنده شیوع چشمگیرتر این بیماریها در شیراز نسبت به سایر مناطق باشد، در دسترس نیست.