
به گزارش فاطمه ملوزه خبرنگار فارس آگاه، ششم مرداد ماه در تقویم به عنوان روز کارآفرینی و آموزش های فنی و حرفه ای نامیده شده است. همه ساله به این مناسبت مدیران کل و دیگر مدیران مرتبط با این حوزه به بیان عملکرد یک ساله خود در جلسات مختلف می پردازند. اما چیزی که معمولا مغفول می ماند، میزان آموزش دیدگانی است که به بازار کار نمی رسند. یکی از دلایل این پدیده عدم تطابق آموزش مهارتی با نیازهای صنعت است و دلیل دیگر آن عدم به روز بودن آموزشهای مطابق با نیاز صنعت به دلیل نبود ابزار و تجهیزات صنعتی در مراکز آموزشی است. به دنبال پاسخ و راهکاری برای این مسئل خبرنگار شهر مردم گفتگویی با مدیرکل آموزش فنی و حرفهای فارس و مدیر کل دانشگاه ملی مهارت استان فارس داشته است.
*افزایش ۸۰ درصدی بودجه دانشگاه ملی مهارت؛ نشان دهنده اهمیت دولت به مهارت افزایی
مدیر کل دانشگاه ملی مهارت استان فارس در گفت و گو با خبرنگار شهر مردم گفت: ۱۴ دانشکده در استان فارس داریم و سه تا از این مراکز در شهر شیراز هستند و از این میان۴ مرکز دانشگاهی نیز مختص دختران است. ۴۴ رشته در این ۱۴ مراکز تدریس می شود که با توجه به اینکه مشاغل صنعتی دائم در حال تغییر هستند این رشته ها نیازمند بازنگری هستند. چون ما دانشگاه نسل سوم هستیم و حدود هفتاد درصد دروس آموزشی ما مهارتی و عملی است، ما به دنبال کارآفرینی در استان هستیم و کارآفرینی در حال حاضر یک ضرورت محسوب می شود و باید مسئولین به دانشگاه های مهارت توجه ویژه داشته باشند تا این دانشگاه ها با به روز کردن تجهیزات بتوانند آموزشهای خود را مطابق با نیاز روز و با کیفیت بالا ارائه دهند.
محمود صادقپور در ادامه مطلب مطلب با اشاره به قدیمی بودن تجهیزات برخی رشته هایی که قبل از انقلاب هم تدریس می شدند افزود: ما نیاز به روزآمد کردن تجهیزات این رشته ها داریم تا بتوانیم با صنعت همراه شویم از جمله این رشته ها رشته مکانیک است که باید تجهیزات به کار گرفته شده در شرکتهای جدید و مدرن را به دانشگاه هم بیاوریم.
صادقپور درباره این که آیا این ۱۴ مرکز پاسخگوی نیاز استان است؟ اظهار کرد: در ۱۴ مرکز دانشگاه ملی مهارت در استان در مجموع ۱۲ هزار دانشجو تحصیل کرده اند و یا در حال تحصیل هستند که پس بررسی های انجام شده توسط دانشگاه، به این نتیجه رسیدیم که حدود ۷۳ درصد فارغ التحصیلان دانشگاه ملی مهارت مشغول به کار شدند.
وی در خصوص سیاستهای دولت نسبت به دانشگاه ملی مهارت بیان کرد: به دلیل اینکه ذر سالهای اخیر در دانشگاهها به مهارت کم توجهی شده است و در نتیجه نداشتن مهارت دانشجویان به اشتغالزایی ضربه جدی وارد کرده است، سیاست دولت به حمایت بیشتر از دانشگاه های مهارت گذاشته شد از این رو امسال بودجه دانشگاه ملی مهارت ۸۰ درصد اضافه کردند.
*در شرق و جنوب استان نیازمند دانشگاهی برای دختران هستیم
مدیر کل دانشگاه ملی مهارت استان فارس در رابطه با کم بودن تعداد دانشگاه های دختران در استان به خبرنگار شهر مردم گفت: ما به دلیل نداشتن فضا و تجهیزات نتوانستیم بیشتر از ۴ دانشگاه را برای دختران ایجاد کنیم. تعداد متقاضیان دانشجوی دختر خیلی زیاد است و دانشگاه ها پاسخگوی این نیاز نیستند. ما در جنوب و شرق استان فارس برای دختران دانشگاه ملی مهارت نداریم. در حال حاضر شهرهای فسا، داراب و لار متقاضی هستند. فقط در نیریز، اقلید و شیراز دانشگاه برای دختران داریم.
محمود صادقپور خاطر نشان کرد: نیاز آینده کشور رشته های عملی است نه رشته های علمی. رشته های نظری در حال حاضر در کشور اشباع شده اند.
صادقپور در رابطه با مطابقت میزان پذیرش دانشجو با صنعت اظهار کرد: طرحی که هر ۵ سال یک بار برای این مسئله اجرا می شود. طی این طرح دانشگاه ملی مهارت هر ۵ سال یک بار درخواستی را به همه صنایع جهت احصاء نیاز آنها ارسال می کند. بعد که نیازهای این صنایع دریافت شد ما ظرفیت و تنوع رشته های دانشگاه را در ۵ سال آینده مطابق با نیازهای صنعت تنظیم می کنیم.
مدیر کل دانشگاه ملی مهارت استان فارس درباره این که چه رشته هایی در استان فارس مورد نیاز صنعت هستند که به آنها کمتر پرداخته شده است، گفت: ما در استان ۴۴ رشته در حال آموزش به دانشجویان داریم ولی در رشته های مثل کامپیوتر، هوش مصنوعی و مکاترونیک باید بروز بشویم و از آنجا که یکسری معادن، نفت و گاز و پتروشیمی هم در استان فارس داریم باید دانشگاهی در کنار آنها تاسیس کنیم تا بتوانیم از آنها ارزش افزوده تولید کنیم.
وی ضمن بیان این نکته که در زمینه های مثل هوش مصنوعی ما نیاز به بروزرسانی دروس عملی و تجهیزات داریم، در مورد افزایش کارآفرینی افزود: ما برای آموزش کارآفرینی، کارآفرینان برتر را به دانشگاه دعوت می کنیم و آنها به دانشجویان انگیزه می دهند و چم و خم کار را به آنها نشان می دهند. این کار با هماهنگی با سازمان فنی و حرفه ای انجام می شود. چون کارآفرینی بسیار پر ریسک است و باید دانشجویان در این زمینه آموزش های دقیق و روزآمد بگیرند. ما برای گرفتن حمایت مالی با صنعت و دیگر نهادها در حال رایزنی هستیم. امیدواریم برای این مسئله به یک بخشنامه الزام آور برسیم.
*حدود ۵۰ درصد فارغ التحصیلان جویای کار فنی و حرفه ای بیکار می مانند
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای فارس نیز درگفتگو با خبرنگار شهر مردم ابتدا به تشریح دوره های این مرکز در سطح استان پرداخت و گفت: دو برنامه فوق العاده برای تابستان برنامهریزی شده که اولی طرح تابستانه مهارت است و از ۱۵ تیرماه شروع شده است که تا ۱۵ شهریور ماه ادامه دارد. دوره های کوتاه مدت صد تا دویست ساعته برنامه ریزی کردیم و حدود ۵۰۰ دوره در سطح استان است و گروههای هدف ما بین ۱۲ تا ۱۸ سال را شامل می شود. هدف ما غنی سازی اوقات فراغت و استعدادیابی مهارتی در این گروه سنی خواهد بود. هدف دیگر ما ایجاد فضایی برای انتخاب رشته منطقی برای دانش آموزان متوسطه اول و کنکوری ها است. کسانی که در این دورهها شرکت می کنند گواهی بین المللی دریافت می کنند که برای آنها مزایای بسیاری دارد، از جمله کسانی که به دنبال کارآفرینی و خود اشتغالی هستند می توانند تا ۱۵۰ میلیون تسهیلات بانکی ویژه خود اشتغالی دریافت کنند.
رهام کیایی به سوال خبرنگار شهر مردم در خصوص این که چند درصد از کسانی که وارد فرآیند مهارت آموزی می شوند می توانند بعد از آن کاری در صنعت بیابند و مشغول به کار شوند؟ پاسخ داد: گروههای هدف ما مختلف است. چون هم دانش آموز و هم دانشجو و هم متقاضیان کار به مراکز ما مراجعه می کنند و آموزش می بینند. در نتیجه همه این ها به دنبال یافتن کار نیستند. ولی بنا بر رصدی که سازمان فنی و حرفه ای درباره متقاضیانی کاری که برای آموزش به مرکز ما می آیند انجام داده و به این نتیجه رسیده که بیش از پنجاه درصد این متقاضیان مشغول به کار می شوند.
کیایی درادامه درباره دلیل اینکه چرا ۵۰ درصد دیگر مشغول به کار نمی شوند، بیان کرد: ممکن است که پذیرش مهارت آموز در آن حیطه بیش از حد نیاز صنعت در استان باشد. همچنین دلایل دیگری مثل این که ممکن است رشته آموزش دیده مورد علاقه متقاضی نباشد و بعضی دیگر هم یک سری کار غیرمرتبط با مهارت آموخته شده پیدا می کنند. ولی کسی که مهارتی را یاد گرفته است شانس یافتن کارش خیلی بیشتر از کسی است که مهارتی یاد نگرفته است.
وی درباره چرایی عدم آموزش مهارتی افراد مطابق با نیاز صنعت به برنامه های این سازمان برای برطرف کردن این مشکل پرداخت و بیان کرد: تفاهم نامه با شرکت شهرک های صنعتی با محوریت معاونت هماهنگی امور اقتصادی امضا کردیم تا بتوانیم نیازهای همه بنگاه های اقتصادی استان را استعلام کنیم و بر مبنای ان نیاز سنجی در حال آموزش نیرو هستیم. حتی بعضی از نیروها را در خود کارخانه ها و شرکت ها در حال آموزش دیدن هستند.
*به دنبال ایجاد کارگاههای آموزشی در جوار صنعت هستیم
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای فارس در ادامه افزود: طبق برنامه هفتم توسعه کشور موظف است که ۵۰۰ هزار نیروی ماهر برای اقتصاد رقومی (دیجیتال) و آموزش های مجازی تربیت کند. ۵۰ درصد از آموزشهای آموزش و پرورش باید مهارت محور شوند و ۴۰ درصد از رشته های دانشگاه ها هم باید براساس آموزش مهارتی باشند.
رهام کیایی در پاسخ به اینکه در چه حوزه ها و رشته های کمبود در آموزش مهارت محور وجود دارد و سازمان فنی و حرفه ای چه برنامه ای برای برطرف کردن این کمبودها دارد؟ اظهار کرد: با توجه به اینکه تجهیزات باید به روز باشد و تکنولوژی هم هر روز نوتر می شود آموزشهای مهارتی طبیعتا هزینه بر می شود. در نتیجه ما برنامه ای که برای حل این مشکل چیدیم ایجاد کارگاههایی در جوار صنعت، دانشگاه و بنگاههای اقتصادی است. یعنی مربی ما می رود به مهارت آموزان در همان کنار کارگاه های تولیدی آموزش می دهد. این روش کمک می کند تا کمتر هزینه تجهیزات کنیم و از تجهیزات بروز خود صنایع استفاده کنیم.
کیایی در مورد رشته های که در مورد نیاز زیاد صنعت امروز در استان هستند، بیان کرد: آموزشهای که مرتبط با کارهای مجازی مثل هوش مصنوعی و دوره های تخصصی کامپیوتر کاربرد در صنعت زیاد دارند و یک سری رشته های که مورد نیاز بنگاه های اقتصادی و کارگاه های تولیدی استان هستند مثل رشته جوشکاری و برق صنعتی به ما سفارش دادند و ما داریم برای آنها نیرو تربیت می کنیم.
البته تفاهم نامه ای بین ما و بنگاههای اقتصادی وجود دارد که هم برای آن ها نیرو تربیت می کنیم و هم نیروهایی را که دارند با آموزش مهارت ارتقا می دهیم.
وی در ادامه به ارائه آماری از مراکز دولتی و غیردولتی استان پرداخت و بیان کرد: ۵۸ مرکز دولتی، بیش از سیصد کارگاه آموزشی و نزدیک به ۳۰۰۰ آموزشگاه غیردولتی در کل استان داریم. البته سنجش و گواهی نامه بعد از آموزش در مراکز غیردولتی با سازمان فنی و حرفه ای است. حتی تعدادی از کسانی که در این مراکز آموزش می بینند در پارس جنوبی مشغول به کار می شوند.