true

سفر رسمی نخست وزیر پاکستان به جمهوری اسلامی ایران زیر سایه همسویی دو کشور با سیاست «اول همسایگان» و دیدارهای اخیر مقامات عالیرتبه در تهران و اسلامآباد، نویدبخش فصل جدیدی از روابط برادرانه و همگرایی منطقهای میان آنان است.
به گزارش روز دوشنبه خبرنگار فارس آگاه، سال گذشته در چنین روزهایی بود که شهباز شریف در راس یک هیات بلندپایه به تهران سفر کرد و درپی شهادت سید ابراهیم رئیسی رئیس فقید دولت سیزدهم و همراهانش در حادثه دلخراش بالگرد، پیام تسلیت و همدردی مردم و دولت پاکستان را به ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران تقدیم کرد.
وی در این بازدید با رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیتالله سیدعلی خامنهای نیز دیدار کرد. این سفر، نه تنها بیانگر همدردی و همبستگی بود، بلکه زمینهساز تقویت روابط دوجانبه در سطوح مختلف شد.
شهباز شریف بهار سال گذشته نیز در اسلامآباد میزبان رئیس جمهوری فقید ایران بود. از نگاه دولتمردان پاکستانی، سیاست “اول همسایگان” جمهوری اسلامی ایران کاملا مطابق با چشمانداز اسلامآباد برای توسعه و ارتباطات منطقهای است لذا همسایه شرقی ایران مصمم به توسعه هرچه بیشتر همکاریهای فیمابین است.
از همبستگی با غزه تا محکومیت تجاوزات اسرائیل؛ پاکستان و ایران در مسیر تعامل راهبردی
در ادامه این روند، سفرهای متقابل مقامات دو کشور، از جمله سفر سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران، به اسلامآباد در اردیبهشت ۱۴۰۴، نشاندهنده عزم جدی تهران برای ارتقای همکاریها در حوزههای سیاسی، اقتصادی و امنیتی است.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران اواسط آبانماه سال گذشته نیز سفر رسمی به اسلامآباد انجام داد. ۱۰ روز قبل از این سفر، نخست وزیر پاکستان با محکوم کردن تجاوزگری رژیم صهیونیستی به ایران اعلام کرد که اسلام آباد در کنار تهران ایستاده است.
هر دو کشور همسایه همواره در صحنههای ملی، منطقهای و بین المللی جز مدافعان قوی ملت فلسطین به حساب می آیند و این ویژگی مشترک ایران و پاکستان پس از عملیات طوفان الاقصی رزمندگان قدس علیه دشمن صهیونیستی پر رنگ تر شد.
اهمیت دیپلماسی منطقهای ایران از نگاه پاکستانیها
جمهوری اسلامی ایران جز اولین کشورهایی بود که اتفاقات میان دهلینو و اسلامآباد پس از حادثه روز ۲ اردیبهشت امسال در پهلگام را با نگرانی دنبال کرد. دکتر عراقچی با همتای پاکستانی خود گفتوگوی تلفنی انجام داد و آمادگی تهران را برای کمک به تنش زدایی در جنوب آسیا اعلام کرد. در همین ارتباط رئیس دستگاه دیپلماسی ایران ۱۵ اردیبهشت نیز سفر مهمی به اسلامآباد انجام داد و با مقامهای بلندپایه سیاسی و نظامی پاکستان دیدار کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان سه روز بعد سفر رسمی به هند انجام داد و در کنار رایزنیهای دوجانبه، پیگیر راهکارهایی برای کمک به تنشزدایی در شبه قاره شد.
دکتر مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز گفتوگوی تلفنی جداگانهای با نخست وزیران هند و پاکستان انجام داد و از آنان خواست تا تنشها را با خویشتنداری و تعامل صلح آمیز حل و فصل کنند.
با این حال وضعیت میان دو همسایه منجر به درگیری نظامی شد. هند دست به یک عملیات در خاک پاکستان (بامداد ۱۷ اردیبهشت) زد که بنا بر ادعای دهلینو علیه پناهگاههای تروریستها صورت گرفت. پاکستان نیز به این حمله پاسخ داد و مدعی شد که ۶ جنگنده هندوستان را سرنگون کرده است.
دومین حمله موشکی هند به برخی نقاط پاکستان نیز بامداد شنبه ۲۰ اردیبهشت صورت گرفت و ساعاتی بعد، ارتش پاکستان از اجرای عملیات نظامی موسوم به «بُنیان مرصوص» در خاک هند خبر داد. عصر همان روز دو کشور همسایه برای آتشبس توافق کردند.
جمهوری اسلامی ایران با استقبال از برقراری آتشبس میان هند و پاکستان بار دیگر بر اهمیت دیپلماسی این دو همسایه و اجتناب از تشدید تنشها که به سود طرف های ثالث به ویژه رژیم صهیونیستی است، تاکید کرد.
نخست وزیر پاکستان نیز طی تماس تلفنی با دکتر پزشکیان از تلاشهای دوستانه، برادرانه و دلسوزانه ایران برای کمک به تنش زدایی در شبه قاره قدردانی کرد.
سخنگوی نیروهای مسلح پاکستان نیز هفته گذشته طی مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ایرنا در اسلامآباد با تاکید بر اهمیت مراودات نزدیک با جمهوری اسلامی ایران برای صلح و ثبات در منطقه، از دیپلماسی صلحجویانه تهران برای تنشزدایی در شبه قاره قدردانی و تاکید کرد که پاکستان حامی صلح است و از آتشبس پیروی می کند.
نقشه راه جدید ایران و پاکستان: از امنیت مرزی تا شکوفایی اقتصادی
با توجه به مرزهای مشترک و چالشهای امنیتی در مناطق مرزی، دو کشور بر اهمیت همکاریهای امنیتی و اقتصادی تأکید دارند.
در سفر سال گذشته رئیس جمهوری فقید ایران به پاکستان، هشت سند همکاری در زمینههای تجارت، علم و فناوری، کشاورزی، بهداشت، فرهنگ و مسائل حقوقی و قضایی به امضا رسید و پیش بینی می شود که شرایط حاکم بیش از پیش ارتقاء یابد.
همچنین، پروژههای مشترک مانند خط لوله گاز ایران-پاکستان و اتصال شبکه ریلی دو کشور، از جمله برنامههای راهبردی برای تقویت زیرساختهای اقتصادی و انرژی هستند.
روابط ایران و پاکستان؛ پیوندی فراتر از مرز و مذهب
روابط ایران و پاکستان، ریشه در تاریخ، فرهنگ و مذهب مشترک دارند. این پیوندهای عمیق، زمینهساز همکاریهای گسترده در حوزههای مختلف شده است.
در جریان سفر اخیر وزیر امورخارجه ایران به پاکستان طرفین بر اهمیت همکاریهای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی تأکید و دو طرف توافق کردند که تعاملات متقابل را از طریق تبادل منظم دیدارهای سطح بالا برای تقویت روابط برادرانه تقویت کنند.
با توجه به تحولات اخیر و تلاشهای دو کشور برای تقویت همکاریهای دوجانبه، میتوان انتظار داشت که روابط ایران و پاکستان وارد مرحلهای جدید از همگرایی و توسعه شود. این همکاریها، نه تنها به نفع دو کشور، بلکه به سود ثبات و رفاه منطقهای خواهد بود.
جمهوری اسلامی ایران و پاکستان همزمان نقش فعالانه ای در مجامع چندجانبه از جمله سازمان همکاری اقتصادی (اکو)، سازمان همکاری اسلامی، سازمان همکاری شانگهای و سازمان دی-۸ ایفا می کنند. اسلامآباد از عضویت دائم تهران در سازمان شانگهای حمایت کرد و ایران نیز حامی پیوستن پاکستان به بریکس است.
همزمان با سفر شهباز شریف به تهران، مهدی سنائی مشاور سیاسی رئیس جمهوری ایران نیز روز گذشته (یکشنبه) در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: دکتر پزشکیان فردا میزبان شهباز شریف نخستوزیر کشور دوست و همسایه پاکستان است که با هیأتی بلندپایه وارد تهران میشود.
وی افزود: میان دو کشور پیوندهای تاریخی و فرهنگی عمیقی است و حجم مبادلات فیمابین در ۱۴۰۳ بیش از سه میلیارد دلار ثبت شد. دو کشور در زمینه حفظ ثبات در منطقه رایزنی پیوسته دارند.
true
true
https://farsagah.ir/?p=65457
true
true