هزینه بلیط رفت و برگشت شیراز – تاجیکستان به طور معمول چیزی بیش از ۸۰ میلیون تومان آب می خورد، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، لغو ویزا میان ایران و تاجیکستان از ۱۵ بهمنماه فرصتی مغتنم برای عاشقان سفر و گردشگری است تا به این کشور زیبای آسیای مرکزی با تاریخ غنی، فرهنگ متنوع و البته با ویژگی های مشترک و مناظر طبیعی خیرهکننده سفر کنند اما اگر هزینه های گران سفر به این مقصد جدید بتواند گردشگران ایرانی را به این سرزمین با زیباییهای طبیعی و فرهنگی جلب کند؟
تاجیکستان، کشوری با طبیعت بکر و شگفتانگیز، دارای کوههای سر به فلک کشیده، دریاچههای زیبا و روستاهای کوهستانی است که میتواند تجربهای فراموشنشدنی برای مسافران به ارمغان بیاورد. از جاذبههای مشهور این کشور میتوان به دریاچهایرینه، که یکی از عمیقترین دریاچههای دنیا است، و قلههای پامیر اشاره کرد که به «ایستگاه بام جهان» معروف هستند. همچنین، فرهنگ و تاریخ عمیق این کشور با بناهای تاریخی و فرهنگی نظیر شهر سمرقند وآرامگاه شاعران بزرگ فارسیزبان همچون رودکی بر جذابیت این مقصد میافزاید.
در حالت کلی بهترین زمان برای سفر در تاجیکستان بهار و پاییز است، تابستانهای تاجیکستان خشک و گرم است و زمستانها میتواند بسیار سرد باشد اما شاید بتوان گفت بهترین فصل سفر به تاجیکستان نوروز است. نوروز تاجیکستانیها براساس تقویم میلادی ۲۱ مارچ است ممکن است که این روز ۱ یا ۲ فروردین ماه باشد و این یکی از تفاوتهای نوروز ما و آنهاست. سال ۱۴۰۴ نوروز در تاجیکستان همان یکم فروردین خواهد بود . نوروز در تاجیکستان فقط به خانهها نمیآید بلکه تمام شهر را متحول میکند. بیشتر مراسم نوروز در خیابانها، میدانها و مکانی به نام نوروزگاه انجام میشود. در شهر دوشنبه استادیوم بزرگی به نام نوروزگاه وجود دارد که ساختار معماریاش شما را یاد تختجمشید میاندازد. در مراسم جشن دخترانی معروف به عروسهای بهار که لباسهایی خوشرنگ میپوشند در محوطه نوروزگاه میگردند و آمدن بهار را با هدیه دادن گل به تماشگران نوید میدهند. برگزاری مسابقات کشتی، سوارکاری، اجرای موسیقی و برنامههای شاد از دیگر بخشهای جشن نوروز است. اما سفر نوروزی به تاجیکستان گران تر از تمام ایام سال است.
اما اگر بخواهید در اواخر بهمن یا اوایل اسفند ماه درست پیش از شروع ماه رمضان به تاجیکستان سفر کنید باید بدانید که باز هم سفر ارزانی در پیش ندارید. درادامه به بررسی هزینههای مختلف سفر به تاجیکستان خواهیم پرداخت.
*هزینه پرواز تاجیکستان بیش از ۴ برابر ترکیه !
خوشبختانه، پرواز مستقیم از شیراز به دوشنبه، پایتخت تاجیکستان وجود دارد، اما به دلیل محدودیت پرواز مستقیم از ایران به تاجیکستان (جز برخی پروازهای معدود از تهران)، تمامی پروازها غیر مستقیم و به تبع با هزینهای گران تر است. بسیاری از پروازها یک یا دو توقف در فرودگاههای امارات یا ترکیه دارند و قبل از رسیدن به دوشنبه در فرودگاه باکو نیز توقفی دیگر خواهند داشت و این پرواز غیر مستقیم هزنیه سفر هوایی را تا ۴ برابر هزینه سفر به ترکیه افزایش میدهد. هزینه یک پرواز رفت از شیراز به شهر دوشنبه از ۳۲ میلیون تومان آغاز شده و هزینه بلیط رفت و برگشت شیراز – دوشنبه به طور معمول چیزی بیش از ۸۰ میلیون تومان خواهد بود. حتی در صورتی که مبدأ پروازی خود را تهران انتخاب کنید، تغییر چندانی در قیمت پرواز مشاهده نخواهد شد.این درحالی است که هزنیه رفت و برگشت استانبول بین ۱۳ میلیون تا ۲۰ میلیون تومان است!
هزینه اقامت نیز یکی از عوامل کلیدی در برنامهریزی سفر است. اقامت برای سه شب و چهار روز در ماه بهمن تا نیمه اسفند(زمانی که پیک سفر نیست) درهتل ۵ ستاره هیلتون در شهر دوشنبه برای هر نفر بین ۳۶ تا ۳۷ میلیون تومان هزینه خواهد داشت. اگر تصمیم به اقامت در هتلهای سه ستاره مانند Life Hotel داشته باشید، هزینه اقامت برای همین مدت به حدود ۱۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان خواهد رسید. شهر دوشنبه همچنین دارای مهمانسراها و هاستلهای مختلفی است که قیمتهای پایینتری ارائه میدهند، اما با توجه به رونق نداشتن گردشگری بین ایران و دوشنبه، روشن نیست که اقامت خانوادگی در این هاستلهای ارزان قیمت تا چه حد امکانپذیر باشد.
اگر قصد دارید با آژانسهای گردشگری سفر کنید، تور ۵ روزه ویژه نوروز با اقامت در هتل ۴ ستاره، پرواز رفت و برگشت و ۴ شب اقامت با صبحانه و گشت شهری از ۵۹ میلیون تومان به علاوه هزینه بلیط هواپیما برای هر نفر آغاز میشود.علاوه بر این، تورهای نوروزی معمولاً به شدت گران هستند و بین ۹۴۰ دلار + هزینه بلیط (حداقل ۴۰ میلیون تومان) برای یک سفر هفت روزه به سه شهر دوشنبه، خجند و پنجکنت، قیمت دارند.
با توجه به موارد بالا، هزینه تقریبی یک سفر ۳-۴ روزه به تاجیکستان در ارزان ترین قیمت برای هر نفربا اقامت در هتل ۳ ستاره و پرواز غیر مستقیم، حداقل حدود ۱۱۰ میلیون تومان آب میخورد.
*هزینه های جانبی چقدر است ؟
هزینه یک غذای ارزن قیمت در رستورانهای محلی شهر دوشنبه نهایتا ۲ تا ۵ دلار برای هر وعده است. البته این رقم در رستورانها با غذاهای غربی از ۱۰ دلار شروع میشود.برای یک فنجان قهوه تقریباً ۲ دلار، برای رفع تشنگی، یک بطری آب به قیمت حدود نیم دلار باید بخرید. بلیت یکطرفه وسایل حملونقل عمومی چیزی در حدود ۰٫۲۳ دلار است. در نهایت، اگر نیاز به خدمات تلفن همراه دارید، میتوانید طرح ماهانهای را تهیه کنید که امکان تماس و ۱۰ گیگابایت داده را فراهم میآورد. این طرحها معمولاً حدود ۱۴ دلار هزینه دارند.
*سفر زمینی به تاجیکستان گزینه ای که تقریبا قفل است!
بنا به اظهار ادمین های آژانس های مسافرتی پس از انتشار خبر لغو ویزای تاجیکستان برای اتباع ایرانی، میزان جستجو و پرسش درباره روشهای سفر زمینی به این کشور افزایش چشمگیری داشته است. دلیل اصلی این موضوع، کمهزینهتر بودن سفر زمینی به تاجیکستان در مقایسه با خرید بلیط هواپیما است. اگر قصد دارید از طریق مرزهای زمینی به تاجیکستان سفر کنید، لازم است بدانید که لغو ویزا فقط برای سفرهای هوایی ۳۰ روزه اعمال میشود. بنابراین، برای عبور از مرزهای زمینی همچنان نیاز به دریافت ویزا دارید برای سفر زمینی به کشور تاجیکستان باید ویزای توریستی تهیه کنید و با این ویزا میتوانید ۳۰ روز در این کشور بمانید. اخذ ویزای تاجیکستان به صورت الکترونیکی امکان پذیر است و به عنوان ویزای یکبار ورود به شمار میرود .اما از آنجایی که ایران مرز مشترکی با تاجیکستان ندارد، برای ورود به این کشور باید از یکی از کشورهای ترکمنستان یا افغانستان وارد شوید. درصورت ورود از طریق مرز ترکمنستان باید از ازبکستان یا قزاقستان و قرقیزستان عبور کنید. در نتیجه، علاوه بر مدارک موردنیاز برای سفر به تاجیکستان، باید مجوز عبور از این کشورها را نیز داشته باشید.پس در عمل سفر زمینی به تاجیکستان به سبب دشواری مسیر گزینه مطلوبی نیست.
*چرا تاجیکستان نمیتواند جای ترکیه را برای ایرانیان بگیرد؟
با مقایسه هزینه سفر به ترکیه، مقصد محبوب ایرانیها، میتوان فهمید که سفر به تاجیکستان همچنان گزینه پرهزینهتری است. برای مثال باید به هزینه ۴ تا ۵ برابری بلیت رفتوبرگشت تهران-دوشنبه با حدود ۸۰ میلیون تومان اشاره کرد در حالی که بلیت پرواز تهران-استانبول بین ۱۲ تا ۱۵ میلیون تومان تمام میشود. البته، با معدود پروازهایی نظیر هواپیمایی واراش، سفر به تاجیکستان با قیمت ارزان تر آنهم فقط در روزهای یکشنبه، دوشنبه و پنجشنبه امکانپذیر است.
نبود زیرساختهای حمل و نقل مناسب، سفرهای درون شهری و بین شهری را پرهزینهتر میکند. همچنین، نبود تورهای مسافرتی با قیمتهای رقابتی به این مشکل دامن میزند. اکثر تورهای ارائه شده تاجیکستان، قیمتهای بسیار بالایی دارند که برای اکثر ایرانیان غیرقابل دسترس است.
تورهای گردشگری،سه روزه ترکیه نیز تقریبا نصف قیمت تورهای سه روزه تاجیکستان درمیآید. با بیست میلیون تومان میتوان در روزهای آخر اسفندماه به استانبول سفر کرد اما برای جشن گرفتن نوروز در تاجیکستان، چیزی نزدیک به هزار دلار لازم است. همه اینها در نهایت سبب میشود که شهرهایی چون استانبول، آنتالیا، و وان بهدلیل امکانات گسترده خرید و تفریحی، هر ساله میزبان میلیونها ایرانی باشند.
در پایان باید گفت بدون کاهش هزینهها، لغو روادید به تنهایی نمیتواند باعث رونق گردشگری میان دو کشور ایران و تاجیکستان شود و هزینههای بالای سفر به این کشور همچنان مانع بزرگی برای افزایش تعداد گردشگران ایرانی است. برای حل این مشکل، ضروری است که دولت ایران و تاجیکستان با هم همکاری کنند تا هزینههای سفر را کاهش دهند. این همکاری میتواند شامل افزایش پروازهای مستقیم، توسعه زیرساختهای حمل و نقل، افزایش تنوع در گزینههای اقامتی با قیمتهای مناسبتر و همچنین ارائه بستههای تورهای گردشگری اقتصادی باشد.