کتابفروشیهای شیراز کتابیاران و پیشکسوتان تجلیل شدند، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، در آستانه برگزاری سیودومین «هفته کتاب» فارس، نشست خبری مشترکی با حضور مدیران مرتبط با این رویداد فرهنگی با همراهی مدیرکل کتابخانه های عمومی فارس, مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، معاون فرهنگی و رسانه اداره کل فرهنگ و ارشاد و کتاب فروشان پیشکسوت شیراز دیروز در کتابخانه عمومی شهید آیت الله دستغیب برگزار شد.
غلامرضا خوشاقبال، معاون فرهنگی و رسانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، در اشاره به برنامههای سیودومین هفته کتاب فارس اعلام کرد: برنامهای به نام «کتاب یاران» تدارک دیده شده است. در این برنامه، خاطرات افرادی که کتاب از کتابفروشیهای قدیمی میخریدند، مورد توجه قرار خواهد گرفت.
خوشاقبال افزود: به عنوان پیشمقدمه این برنامه، از شماری از کتابیاران و همکاران کتابفروشیهای قدیمی و شناختهشده شیراز تقدیر به عمل خواهد آمد. در این مراسم، از ۶ پیشکسوت فروش کتاب و کتابیار شیراز تقدیر خواهد شد. مهدی زرسنج از کتابفروشی «برادر»، اسماعیل حامدیفر از انتشارات نوید، صابر پریش که در کتابفروشی سازمان گسترش فرهنگ فعالیت میکرد، غلامعباس صفری از پیشکسوتان کتابفروشی بینالمللی و مولفان فرهیختگان، فاطمه کرمی که به همراه همسرش کتابفروشی دهنادی را اداره میکرد وشهرام غلامی از کتابیاران کتابفروشی محمدی و خرد از صاحبان کتاب فروشی و کتاب یاران قدیمی شیراز بودند که مورد تقدیر قرار گرفتند.
داریوش نویدگویی، ناشر پیشکسوت شیرازی نیز دراین مراسم با انتقاد از عدم مشارکت نهادها و سازمان های استان در برگزاری در هفته کتاب گفت: اهمیت کتاب به برگزاری یک هفته محدود نمیشود و با توجه به فرهنگ و تاریخ این شهر، هر روز باید به کتاب اختصاص یابد. وی همچنین خواستار ابلاغ طرح مبادله کتاب در سازمانها و دستگاههای دولتی شد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس در این نشست با اشاره به افتتاح ۱۲ پروژه کتابخانه عمومی از هفته کتاب تا آذرماه پیش رو گفت: بهرهبرداری از این ۱۲ پروژه، ۹.۸ درصد به زیربنای کتابخانهای استان فارس و ۴۳ درصد به زیربنای کتابخانههای عمومی شیراز اضافه خواهد کرد.
محمد حسین فیروزی ادامه داد: برگزاری برنامههای هفته کتاب در این اداره کل طی سه ماه گذشته برنامهریزی شده است. وی همچنین اعلام کرد که آیین بزرگداشت کتاب، کتابخوانی و تقدیر از کتابداران سراسر استان فارس در روز سهشنبه ۲۹ آبان در شیراز برگزار خواهد شد. فیروزی با بیان اینکه بیش از ۱۷۰۰ برنامه متنوع به مناسبت هفته کتاب ۱۴۰۳ در نقاط مختلف استان فارس برگزار خواهد شد، بر اهمیت این رویداد فرهنگی تأکید کرد.
فیروزی عنوان کرد که ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی دو ساختمان را در داریون و خانزنیان شیراز در اختیار کتابخانههای عمومی قرار داده است تا این دو شهر، که فاقد کتابخانه هستند، بهرهمند شوند.
وی افزود: سه کتابخانه بزرگ با امکاناتی استاندارد در شهرک گلستان، بلوار اتحاد و فرهنگسرای الفبا شیراز افتتاح خواهد شد که مجموعاً ۳۸۰۰ متر مربع زیربنا دارند. همچنین در کتابخانه فاز ۲ شهر جدید صدرا، که با همکاری آستان مطهر شاهچراغ (ع) ایجاد شده، ۸۰۰ متر به زیربنای کتابخانهای مرکز فارس افزوده خواهد شد.
فیروزی همچنین بیان کرد کتابخانه دوم شهرستان داراب پس از ۱۵ سال انتظار، در یکهزار متر مربع زیربنا به زودی افتتاح میشود.
*سه کتابخانه به کتابخانه های سیار فارس اضافه میشود
مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس ادامه داد: در حال حاضر سه کتابخانه سیار به مناطق کمبرخوردار استان خدمات کتابخانهای ارائه میدهند و سه کتابخانه دیگر نیز در دست تجهیز هستند که به شهرکهای اطراف شیراز، مرودشت و کازرون خدماترسانی خواهند کرد.
وی خاطرنشان کرد: در یک سال گذشته، چهار کتابخانه عمومی و ۱۰ کتابخانه مشارکتی افتتاح شده و همچنین دو کتابخانه خیرساز کلنگزنی و ۱۲ کتابخانه دیگر آمادهسازی شده است. در این مدت، بیش از ۲۲۰ هزار برنامه و رویداد فرهنگی نیز در کتابخانههای عمومی استان برگزار شده است.
فیروزی مزیت اصلی کتابخانه را به وجود کتابدارحرفه ای خواند و گفت: اگر کتابخانه فورگ داراب در مرز هرمزگان بهترین کتابخانه عمومی ما در تابستان بوده است به همت و تلاش کتابدار است.
مدیرکل کتابخانه های عمومی فارس با اشاره به اینکه امروز کتابخانه ها از پایگاههای اجتماعی هستند و این مراکز فرهنگی در حال پوست انداری است، تصریح کرد: ایجاد فضای فراگیر برای دسترسی مردم یکی از سیاستهای نهاد کتابخانه هاست.
وی درادامه تصریح کرد: در مسئله کتاب به نوعی خودتحقیری مبتلا شدهایم و همواره گفته میشود که مردم اهل مطالعه نیستند. در حالی که پس از افتتاح کتابخانه شهید دستغیب شیراز، تا ۱۰ روز برای عضویت در این کتابخانه صف بسته میشد و اکنون پنج هزار نفر در آن عضویت دارند.
*۶۰۰ اثر به دبیرخانه کتاب سال فارس رسید
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز در این نشست گفت: ۶۰۰ اثر به جایزه کتاب سال فارس رسیده و در خانه کتاب و ادبیات در حال داوری است.
حمیدرضا قانعی ادامه داد: فارس از نظر دریافت مجوز در انتشار کتاب در میان سه استان برتر کشور قرار دارد. در یکسال گذشته ۲ هزار و ۸۰۰عنوان کتاب در فارس مجوز انتشار دریافت کردهاند.
قانعی با اشاره به اینکه تولید کتاب عناصر مختلفی دارد که همه آنها باید مورد توجه قرار گیرد اظهار کرد: هفته کتاب فرصتی است تا این درنگ را ایجاد کند که در شرایطی که رواج چندرسانه ها این تصور را ایجاد کرده که همه نیاز اطلاعاتی ما از این طریق تامین میشود، هنوز همه ما به کتاب نیاز داریم.
او با تاکید براینکه کتاب راهبردی ترین محصول فرهنگی و بن مایه ساختار فرهنگی است و همه رسانهها و دیگر بخشها نیز برای غنای خود نیازمند محتوای کتاب هستند.، اظهار داشت: شعار سیودومین «هفته کتاب» «خواندن برای همدلی» است .
معاون امور فرهنگی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز در ادامه این نشست اعلام کرد: رویداد «اوراق سینا» در هفته کتاب فارس آغاز میشود تا در این قالب شخصیتهایی که با قلم خود تاریخ فارس را منعکس کردهاند، معرفی شوند.
غلامرضا خوش اقبال افزود: ادامه برپایی کوچه باغهای ادبی شهرستان فارس و تجلیل از پیشکسوتان کتابدان و کتابیار فارس و بازدید از چاپخانهها و کتابفروشیها و دیدار با اهالی کتاب و کتابخوانی استان از دیگر ویژه برنامههای هفته کتاب فارس است.
گفتنی است هفته کتاب از بیستوسوم تا سیام آبان (۱۴۰۳) برگزار میشود. برگزاری هفته کتاب در کشور ما سابقهای طولانی دارد و نخستین جرقههای آن به سال ۱۳۴۵ برمیگردد. در این سال، آییننامهای صادر شد که بر اساس آن، هر سال هفته آخر آبانماه مراسمی به نام هفته کتاب برگزار شود. این آییننامه یازده مادهای هرگز به مرحله اجرا نرسید تا اینکه نخستین دوره مراسم هفته کتاب در آبان ماه سال ۱۳۷۲ با عنوان نخستین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. از آن سال تا کنون، هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران هر سال به شکل منظم و با برنامههای ویژهای از جمله رونمایی کتابها، نمایشگاهها و برنامههای فرهنگی متنوع برگزار میشود.