true
![زباستانشناسی و مرمت به کودکان در غرفه فارس زباستانشناسی و مرمت به کودکان در غرفه فارس](https://farsagah.ir/wp-content/uploads/2025/02/171684392.jpg)
فاطمه مقدم-فارس آگاه
یکی از برنامههای امسال فارس در راستای رویکرد محوری حضور در هجدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری، تمرکز بر آثار تمدنی فارس به عنوان مهمترین برند گردشگری استان بود. شبیهسازی محوطه باستانی در غرفه، با هدف ایجاد تجربهای ناب از کشف آثار باستانی و سپس مرمت آن برای کودکان، راهی دیگر برای معرفی داشتههای فارس به بازدیدکنندگان هجدهمین نمایشگاه گردشگری فارس در غرفه باستانشناسی بود.
محمد ثابت اقلیدی، مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس در گفتوگو با فارس آگاه در خصوص غرفه باستانشناسی پاویون فارس در هجدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران گفت: به همت موزه خصوصی جندی شاپور شیراز، در یکی از سالنهای غرفه فارس کارگاه باستانشناسی ایجاد شده است تا ضمن آموزش اولیه اصول باستانشناسی به کودکان و ارائه توضیحاتی به بزرگسالان همراه، درباره ویژگیهای تمدنی فارس، آنها را به سفر به فارس ترغیب کنیم.
ثابت اقلیدی با اشاره به اینکه در این غرفه ترانشهای با سه لایه کلی باستانشناسی “پیش از تاریخ” ، “دوران تاریخی” و “دوران اسلامی” با خاک بهداشتی ایجاد شده است و کودکان با کاوش در این ترانشه اشیا دفن شده را مییابند، گفت: در حین آنکه کودکان اشیا باستانی فیک دفن شده در این ترانشه را با نظارت مرمتگر فارسی حاضر در غرفه بیرون میآورند، مرمتگر فرایند کلی کشف یک شی باستانی از زمانی که کلنگ باستانشناس به زمین میخورد تا ورود شیء به موزه را به کودکان آموزش میدهند و در همان حال این فرایند نیز به بزرگسالان توضیح داده میشود.
ثابت اقلیدی در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه نمایشگاه گردشگری برای معرفی و جذب گردشگر است، این کار چه نقشی در تبلیغ سفر به فارس دارد، گفت: ابتدا آنکه در دنیای امروز در خانوادهها، فرزند عاملی تعیین کننده در برنامه ریزی سفر است، با در نظر گرفتن نیازهای جامعه کودک و نوجوان در گردشگری زمینهای فراهم آوردیم تا فارس به عنوان مقصد سفر خانوادهها انتخاب شود. از سویی در حالیکه کودکان مشغول کاوش هستند، راهنمایان غرفه، آثار باستانی موجود در فارس در سه محوطه مهم پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی را به بازدیدکنندگان معرفی میکنند. مثلاً به بازدید کنند گفته می شود مککه تل باکون، تپه لپویی و… مربوط به هزاره چهارم پیش از میلاد است، یا در دوره باستانشناسی تاریخی دو محور مهم جهانی در فارس داریم که یکی محور ساسانی و یکی محور هخامنشی است که آثار مهمی چون تخت جمشید، پاسارگاد، نقش رستم، بیشاپور و… را دارد و همینطور از دوران اسلامی نیز آثار مهمی در فارس نظیر مسجد عتیق شیراز که اولین بنای اسلام در شیراز است و مجموعه زندیه و… وجود دارد. با معرفی این آثار مهم بازدیدکنندگان را به سفر به فارس تشویق میکنیم تا جز تخت جمشید و پاسارگاد و حافظیه، با آشنایی با دیگر بناهای تمدنی و اسلامی فارس ترغیب به سفر به استان پر جلوه فارس شوند.
سحر فروزانپور، رئیس انجمن صنفی مرمتگران فارس و مدیر داخلی موزه جندی شاپور نیز با اشاره به اینکه غرفه باستانشناسی فارس با هدف آشنایی کودکان با باستانشناسی، مرمت و روشهای نوین مولاژسازی برپا شده است گفت: در این غرفه فضایی با خاک بهداشتی برای کودکان ایجاد شده است و آثار شبه تاریخی نظیر سفال، سکه و تکههای سرامیک در آن جاسازی شده است و کودکان با کاوش ترانشههای شبیهسازی شده باستانشناسی آموزش کشف آثار تاریخی را از لایههای خاک میبینند.
فروزانپور افزود: سپس کودکان آثار کشف شده خود را در بخش مرمت پاکسازی و مرمت میکنند و در آخر آثار به ویترین موزه میرود. همچنین در برنامهای جانبی نیز با اسکن اشیا باستانی چون سکه و… با دستگاه پرینتر سه بعدی که در غرفه موجود است این آثار شبیهسازی شده و به بچهها و مدیرانی که به غرفه میآیند هدیه داده می شود.
هجدهمین نمایشگاه گردشگری تهران از صبح ۲۳ تا ۲۶ بهمنماه در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران بر پاخواهد بود
true
true
https://farsagah.ir/?p=59685
true
true