×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

خبر فوری

true
    امروز  دوشنبه - ۶ اسفند - ۱۴۰۳  
true
true
مسئولان؛بی تفاوتی نخبگان فرهنگی را جدی بگیرند!

مسئولان؛بی تفاوتی نخبگان فرهنگی را جدی بگیرند! به گزارش سيد محی الدین حسینی ارسنجانی خبرنگار فارس اگاه، برگزاری ناقص جشنواره‌های فیلم، تئاتر و شعر فجر در تهران و مراکز استان‌ها یک نتیجه مهم به دنبال داشته است: قهر نخبگان حوزه فرهنگ و بی‌تفاوتی آن‌ها به حاکمیت اجتماعی و فرهنگی کشور.

عدم حضور افراد برجسته و تأثیرگذار در زمینه فیلمسازی، کارگردانی، بازیگری و تهیه‌کنندگی،در کنار سرباز زدن از دریافت جوایز و هدایای رویدادهای مهم فجرانقلاب اسلامی از جانب برخی از اهالی موسیقی و شاعران مطرح ملی و میهنی و حتی شاعران آیینی نشان دهنده نوعی قهر و نارضایتی از مجموعه حاکمیت و به‌ویژه از مدیران و برنامه‌ریزان جشنواره‌ها و مراسم مرتبط است.

در صورتی که ارزیابی و تحلیلی مؤثر در این زمینه صورت نگیرد و دلایل این ستیز بین فرهنگ‌وران و متولیان آن بررسی نشود،باید گفت که زنگ خطر جدایی و گسست مهم‌ترین قشر مشارکت‌کننده به صدا درخواهد آمد و متأسفانه، سال‌هاست که این زنگ خطر به صدا درآمده، اما مسئولان ملی و محلی به این واقعیت توجهی ندارند.

چرا مولفی که آثارش مدام سانسور می‌شود، فیلم‌سازی که اثرش با ممیزی‌های سخت و بی‌مورد مواجه است، هنرمند موسیقیایی که مجوز کنسرت‌هایش به هر دلیلی باطل می‌گردد، و مدیر مسئولی که در پرداخت یارانه‌های مطبوعاتی با بی‌عدالتی روبرو است، باید خود را مجبور به پذیرش شرایط نامزدی در برنامه‌های به ظاهر فرهنگی و جشنواره‌هایی مانند جشنواره موسیقی فجر کند؟ نخبگان، فرهنگ‌وران، هنرمندان و اهالی شعر و ادب و اندیشه در ایران پس از انقلاب اسلامی هیچ‌گاه به دنبال تقابل با ارکان نظام اسلامی و حاکمیت اجتماعی نبوده‌اند، اما همواره نسبت به عملکرد نادرست مجریان امور فرهنگی نقد و انتقاد داشته‌اند. اگرچه در پاره‌ای موارد، قهر و دوری نخبگان فرهنگ و هنر ناشی از شرایط حاکم بر جشنواره‌ها است، اما باید نقدهای منصفانه و پیشنهادات سازنده آن‌ها را جدی گرفت و با جلوگیری از اشتباهات مجریان و سیاست‌گذاران، از رانده شدن این افراد مؤثر به سمت بیگانگان و نامحرمان پیشگیری کرد. بی‌مهری و عدم تکریم هنرمندان و فعالان عرصه فرهنگ، آثار سوء و منفی در پی خواهد داشت و علاوه بر دشوارتر شدن کار اهالی فرهنگ، تلاش مدیران، برنامه‌ریزان و حتی مجریان نظم و امنیت کشور را نیز با مشکل مواجه خواهد ساخت.

فرهنگ‌وران، اهالی قلم و اندیشه، دارای قدرت تصمیم‌گیری و تأثیرگذاری در تصمیم‌سازی هستند و نمی‌توان آن‌ها را نادیده گرفت یا نسبت به دیدگاه‌هایشان بی‌تفاوت بود. تلاش برای جلب نظر نخبگان فرهنگی، هنرمندان همسو با سیاست‌های کلی فرهنگ، جز از طریق شنیدن حرف‌ها و دیدن آن‌ها امکان‌پذیر نیست. نمی‌توان صدا و سیمای کشور و تمام امکانات ملی را در خدمت بزرگ‌نمایی و دیده شدن چند هنرمند خاص تئاتر، سینما و موسیقی قرار داد و در عین حال، نسبت به افراد کاردرست و بی‌حاشیه در این عرصه‌ها بی‌توجه بود. مدیران فرهنگی باید در رفتار و نوع نگاه خود نسبت به کار و دیدگاه فعالان فرهنگی و هنری بازنگری کنند و اجازه اظهار نظر به اهالی فرهنگ و هنر بدهند. باید نقدها و اعتراضات آن‌ها را با دقت شنید، تحمل کرد و از برخورد تند و خشن پرهیز کرد. از سوی دیگر، فرهنگ‌وران نیز باید با توجه به شرایط کشور و ارزش‌های موجود، از رفتارهایی که موجب شادی دشمنان، اختلاف‌افکنی و ناامیدی می‌شود، خودداری کنند.

باید قهر نخبگان فرهنگی با حاکمیت فرهنگی و اجتماعی را رصد، مطالعه و علت‌یابی کرد و برای رفع سوءتفاهم‌ها و اختلافات، برنامه‌ها و اقدامات بازدارنده و مفید در نظر گرفت. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید، بدون در نظر گرفتن خط‌کشی‌ها و تفاوت سلیقه‌های رایج بین فرهنگ‌وران ملی، در مسیر هدایت، اصلاح رفتار و افزایش دانش آن‌ها تلاش کند و به بی‌برنامگی‌ها و بی‌نظمی‌ها در اجرای رویدادهای فرهنگی پایان دهد تا از بروز دلخوری‌ها و انتقادات منفی در پایان هر رویداد جلوگیری شود.

سازمان‌های فرهنگی و رسانه‌ها باید با نگاهی واقع‌بینانه به وضعیت فرهنگی، نسبت به ترمیم و بهبود وضعیت فرهنگی کشور اقدام کنند و به جای ایجاد محدودیت، به حمایت از هنرمندان و فعالان فرهنگی بپردازند.

 

true
true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


true