×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

خبر فوری

true
    امروز  شنبه - ۱۴ مهر - ۱۴۰۳  
true
true
موزه تاریخ طبیعی شیراز؛ موزه برتر ایکوم

رئیس موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز :سبک‌سازی نمونه‌های جانوری در سالن مرکزی بار آموزشی موزه را افزایش داده است ‏، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، موزه ۵۰ ساله تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز  با برخورداری از بیش از ۸ هزار نمونه جانوری و گیاهشناشی و زمین ‏شناسی از جمله موزه های خاره ساز شهورندان شیراز ‏است‏ چرا که در طول این نیم قرن فعالیت تمامی دانش آموزان دهه پنجاهی ‏تا دهه نودی حداقل یکبار از این موزه دیدن کرده اند.  این موزه اما در سالهای گذشته به سبب فرسودگی ساختمان وکمبود بودجه و ‏نیرو گرفتار مشکلاتی شده بود نظیر ریختگی درسقف و بدنه یا شکستگی کف پوش‌ها یا کثیفی وآلودگی شدید در و دیوارها و ‏چیدمان پرتراکم ‏نمونه‌های جانوری وآبزی در سالن و ویترین ها که امکان بازدید دقیق از نمونه ها را دشوار می کرد. خوشبختانه ‏بخشی از این مشکلات در کفپوش و چیدمان نمونه های جانوری و البته لیبل های معرفی نمونه ها  با حمایت مالی مسئولین دانشگاه ‏شیراز و مدیریت رییس موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی شیراز و همکاران او در موزه رفع شده و حالا موزه رختی نو و تمیزی بر ‏تن دارد که با همه کارهای باقی مانده دیدنش هر شهروندی را به وجد می آورد. با محمد باقر رکنی رییس موزه تاریخ طبیعی و ‏تکنولوژی شیراز ‏ و مژگان ادنافی کارشناس علوم جانور شناسی موزه درباره بهسازی های عمرانی و به روز کردن لیبل های ‏معرفی نمونه ها و البته تغییر چدیمان موزه تاریخ طبیعی شیراز به گفت و گو نشستیم.

رئیس موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز در گفت و گو با فارس اگاه با اشاره به اینکه طی دو سال گذشته سیاست موزه مبتنی بر کیفیت گرایی و متناسب سازی فعالیت ها بر اساس استانداردهای ایکوم‏(شورای بین‌المللی موزه‌ها) ‏بوده است گفت: خوشبختانه موزه تاریخ طبیعی  به عضویت درآمدن در ایکوم در سال۱۴۰۱ به عضویت ایکوم درآمد و در سال ۱۴۰۲ در شاخص “معرفی “به عنوان موزه برتر و شایسته تقدیر شده است.

سیدمحمد باقر رکنی در ادامه افزود: درشاخص دیگری چون “تلاش برای  بقا” نیز کف پوش موزه را با جذب کمک ۴۰۰ میلیون تومانی مصوبه شواری شهر شیراز و تامین اصل بودجه از سوی دانشگاه شیراز با هزینه ای برابر با ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به طور کامل تعویض شده است که . کف پوش های جدید  طبق استاندارد بهداشت و سلامتی، جاذب صدا و متناسب با فضای شلوغ موزه می باشد که ایمنی لازم را نیز دارد.

رکنی با اشاره به اینکه ما در خصوص جذب سرمایه برای طرح های توسعه ای و عمرانی موزه اظهار داشت: با پیگیری از طریق معاونت گردشگری استانداری توانستیم مصوبه ‏ بودجه ۲۰ میلیارد تومانی صرفا برای کمک به موزه تاریخ طبیعی شیراز را در سفر سال گذشته ریاست جمهوری به فارس ‏بگیریم که قرار بوده طی سالهای ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ به صورت کامل جذب شود و امیدواریم که این بودجه به همت معاونت گردشگری استانداری فارس هر چه سریع ترجذب شود.تا این ‏‏۲۰ میلیارد تومان برای تکمیل موزه اقوام و دیگر بخش های عمرانی موزه تاریخ طبیعی استفاده شود. ‏لازم به ذکر است الویت هزینه ۲۰ میلیاردتومانی نیز با تکمیل حوزه عمرانی و تکمیل موزه ملی اقوام می باشد.

وی در خصوص تغییر چیدمان در موزه گفت: ما سیاستمان را بر سبک تر کردن انباشتگی نمونه های جانوری در ویترین ها بوده از این رو با کم کردن تعداد نمونه های جانوری در ویترین ها و وفضای باز موزه سعی در تسهیل بازدید از موزه کردیم تا مخاطبان موزه بتوانند نمونه های جانوری را با سرعت و دقت بهتری مشاهده کنند که این موضوع  ازسوی برخی بازدیدکنندگان الحمدلله بازخورد خوبی هم داشته است  با جدا سازی نمونه های آبزی از دیگر نمونه های جانوری، سالن آبزیان در طبقه هم کف موزه راه اندازی شد .که تا کنون مورد استقبال معلمان و دانش اموزان مدارس قرارگرفت. همچنین با تاکید بر کیفیت گرایی در دوسال گذشته از پذیرش نمونه های غیر مرتبط با ‏‏ماهیت موزه خودداری شده است .‏

مدیر موزه تاریخ طبیعی شیراز در ادامه با اشاره به اینکه با سبک تر کردن انباشتگی نمونه ها نمونه های جانوری در سالن مرکزی و ویترین های موزه بازدید از موزه هدفمندتر و با نظم بهتر و بار آموزشی بیشتری انجام می شود گفت: در خصوص تغییر شناسنامه ها ی نمونه های موزه نیز با استفاده از تکنولوژی و استاندارد روز و همکاری یکی از اساتید محترم هیات علمی بخش زیست شناسی دانشگاه شیراز بروز رسانی انجام شد.

رکنی درخصوص نمونه های جدیدی که به موزه اضافه شده است نیز افزود: طی دوسال گذشته در بخش پرندگان ۲۰ نمونه تاکسیدرمی و یک خرس قهوه ای جدید، همچنین شهاب سنگی که تنها در دانشگاه شیراز و تهران موجود است نمونه ای قابل اضافه شده است

** هر کارمند موزه که بازنشسته شده پست اش خالی مانده است! /// موزه دیگر هیچ تاکسیدرمیست ندارد

مدیر موزه تاریخ در پاسخ به این سوال که بخش گیاه شناسی موزه هنوز ساماندهی لازم را نیافته است و چیدمان قابهایی که نمونه های خشک شده گیاهان در آن قرار دارد همچنان مناسب نیست و آیا برنامه یا برای سامان دادن به نمونه های گیاهی موزه دارید؟ گفت: دلیل اصلی که بخش گیاهی موزه راکد مانده بازنشسته شدن کارشناس این بخش در دو سال گذشته و جایگرین نشدن نیروی به عنوان کارشناس گیاهشناسی در موزه است.

وی با تاکید براینکه موزه تاریخ طبیعی با بحران پرسنل نیروی انسانی مواجه است گفت: در چند سال گذشته هر کدام از کارشناسان یا کارمند موزه بازنشسته شده اند، دیگر نیروی جایگزینی برای انها به موزه داده نشده و تعداد نیروهای موزه سال به سال کمتر می شود به طوریکه کاری که ۲۰ سال پیش ۳۰ پرسنل در موزه انجام می دادند را اکنون ۷ نفر که تنها نیروهای باقی مانده موزه هستند انجام می دهند از این رو هر نیرو ناگزیر است که چند کار همزمان را انجام دهد. درواقع حدود ۲۰ نیرو در موزه کم داریم ولی دانشگاه مجوز جذب نیرو ندارد!‏

رکنی با تاکید براینکه بقا سازمانی موزه به سبب کم شدن نیروهای انسانی با مشکل جدی مواجه  است و اگر نیروی انسانی متخصص مورد نیازتامین نشود امکان تعطیلی موزه نیز وجود دارد گفت: دانشگاه شیراز درجریان این کمبود نیرو قرار دارد اما مجوز استخدام از سوی دولت و وزارت علوم داده نمی شود

*موزه ای برای تمامی ایرانیان

کارشناس موزه نیز در گفت و گو با فارس اگاه ضمن انتقاد از نگاه نمایشگاهی به موزه‌ گفت: فعالیت موزه تاریخ طبیعی بر سه محور   آموزشی ، پژوهشی و نمایشی صورت می گیرد اما متاسفانه عده ای از مردم به سبب ناآشنایی با عملکرد موزه تصور دارند که باید موزه سال به سال یا فصل به فصل نمونه هایش را چون یک ویترین فروشگاه عوض نماید.

*اطلاعات نمونه های جانوری موزه در گوشی همراه بازدیدکنندگان

مژگان ادنافی در ادامه با اشاره همخوانی اهداف تعیین شده موزه تاریخ طبیعی با شعار امسال ایکوم افزود: درحالی شعار امسال ایکوم «موزه‌ها، آموزش و پژوهش» تعیین شده که ما خود از سال گذشته هدف موزه را بر تقویت بعد پژوهشی قرارداده بودیم.  از این رو با به روز رسانی رده بندی پرنده های موزه و طراحی جدید برای شناسنامه های معرفی نمونه های جانوری نیز سعی در جذب مخاطبان عام و خاص با در اختیار گذاشتن اطلاعات بیشتر درباره این نمونه ها کردیم. ما با استفاده از تکنولوژی کیو آرکد داده های مربوط به هر نمونه جانوری را در شناسنامه کنار نمونه ها جا دادیم تا بازدید کنندگان اعم از عام یا متخصص بتوانند به راحتی به با اسکن کیو آر کد اطلاعات علمی نمونه ها را در گوشی موبایلشان دسترس داشته باشند.

وی با اشاره به اینکه تعداد نمونه های موزه از تعداد ویترین ها بیشتراست گفت:  باتوجه به فضای اندک در چیدمان جدید سعی مان را برانتخاب بهترین و با کیفیت ترین نمونه ها گذاشتیم . درحالیکه پیش از این با افزایش نمونه های جدید چاره ای جز جا دادن آنها در ویترین ها نداشتیم که خود باعث انباشتگی نمونه ها و دشواری بازدید شده بود.  از این رو دست به انتخاب زده و نمونه های جانوری که در طول زمان دچار افت کیفیت شده بودند را از نمونه های جدید جدا کردیم و این خود باعث سبک تر کردن انباشتگی نمونه های ویترین ها و راحتی بازدید شد.

ادنافی در پایان با تاکید براینکه درب موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز به روی همگان باز است، خاطرنشان کرد: موزه تاریخ طبیعی شیراز نه تنها موزه ای برای شهروندان شیرازی بلکه به سبب برخورداری از گنجیه با ارزش موزه ای متعلق به تمامی اقشار جامعه و تک تک ایرانیان است از مخاطبان و پژوهشگران خواست نظرات و پیشنهادات خود را بدون هیچ کم و کاستی در اختیار موزه قرار دهند تا برای بهبود هرچه بهتر عملکرد موزه از این نظرات استفاده شود.

true
true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


true