وقت کوچ این سه قدیمی شیراز، به گزارش جلالالدین عرفانی خبرنگار فارس اگاه، سالهاست که شیراز به عنوان تنها کلانشهر کشور، پاکیزهترین آب و هوا را دارد و شاید همین امر نیز باعث شد که امسال عنوان پایتخت محیط زیست آسیا را از میان ۸۵ شهر آسیا کسب کند. شاید یکی از دلایل این موضوع تعداد کم صنایع موجود در این شهر باشد؛ موضوعی که سالها به عنوان نقطه ضعف شیراز تبدیل میشد، امروز با افزایش آلایندگی هوا و به خطر افتادن سلامت مردم در شهرهای صنعتی، به یک نقطه قوت برای شهر شیراز تبدیل شده است. در این بین، اما از چند سال با توجه به افزایش جمعیت شهر و مهاجرتها، زنگ خطر برای آلایندگی هوای شهر گل و بلبل به صدا در آمده است. در این بین، در کنار خودروها که عامل اصلی این آلودگی هستند، یک مشکل دیگر نیز از گذشته محیط زیست شهر را با خطر روبرو کرده و آن هم وجود چند کارخانه آلاینده بزرگ است که به میانه شهر آمدهاند و سلامت شهروندان را به خطر میاندازند. کارخانههایی نظیر سیمان، روغن نباتی نرگس و پشم شیشه از جمله این صنایع هستند. در این بین البته طی این سالها اقداماتی در خصوص خروج این صنایع انجام شده که این اقدامات منجر به انتقال کارخانه ریشمک و ایجاد زمینه خروج ۳ کارخانه دیگر نیز مهیا و در حال انجام است. موضوعی که رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآوردههای کشاورزی شهرداری شیراز نیز در گفتوگو با شهر مردم به آن اشاره کرد و گفت: البته انتقال کارخانهها در این شرایط از شهر یک معجزه است اما در این رابطه یکی از کارخانههایی که در خصوص انتقال آن اقدامات خوبی صورت گرفته، شرکت پشم شیشه است که با پیگیریها و جلسات متوالی کمیسیون بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداریها و همت مدیران این شرکت تا پایان نیمه نخست سال آینده به خارج از شهر منتقل میشود. بر طبق زمانبندی اعلام شده از جانب مدیرعامل این شرکت، کارخانه تا پایان شهریور ماه سال آینده از شهر شیراز خارج و در محل جدید خارج از شهر شیراز مستقر میشود.
شفیعی تصریح کرد: در راستای انتقال این صنایع به ویژه طی یک سال گذشته روند پیگیریهای سازمان ساماندهی مشاغل شهری در رابطه با کارخانجات و صنایع آلاینده دو چندان شده که انتقال کارخانه پشم شیشه حاصل همین تلاش است.
کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز دیگر موردی بود که وی از انتقال آن در آیندهای نزدیک خبر داد و گفت: کارخانه روغن نباتی شیراز نیز با پیگیریها و جلسات متوالی کمیسیون بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداریها و با همت مدیران این کارخانه تا پایان سال ۱۴۰۴ به خارج از شهر منتقل میشود.
رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآوردههای کشاورزی شهرداری شیراز اظهار داشت: در خصوص انتقال کارخانه روغن نباتی در طول یک سال اخیر بارها از این کارخانه بازدید میدانی داشتیم و با مدیران آن در جلسات بسیاری به گفتوگو نشستیم و نتیجه آن شد انتقال سریعتر آن به خارج شهر. بر طبق کمیسیون بند ۲۰ یکی از مهمترین مشکلات این کارخانه آلایندگی آن بهویژه بوی نامطبوع و پساب آن است.
شفیعی گفت: در این ارتباط کارشناسان محیط زیست، بهداشت، آب و فاضلاب و آتشنشانی در طول یک سال گذشته بازدید و نظارت متعددی بر فعالیت کارخانه در راستای کاهش آلایندگی داشتهاند که آخرین بررسی نشان میدهد بخشی از مشکلات در زمینه بو و پساب برطرف شده است و در ادامه براساس برنامه و گام به گام با همافزایی، تلاش خواهیم کرد با رفع موانع در موعد مقرر، خروج کارخانه روغن نباتی به خارج از شهر انجام شود.
وی با اشاره به باز بودن پرونده سایر صنایع و کارخانجات بزرگ آلاینده شیراز در کمیسیون بند ۲۰ و پیگیری انتقال آنها تا حصول نتیجه در خصوص پرونده انتقال کارخانه سیمان به عنوان یکی از مهمترین صنایعی که باید از شهر خارج شود گفت: در خصوص انتقال کارخانه سیمان از شیراز به مکان جدید جلسات متعددی برگزار و انتقال آن کلید خورده است.
شفیعی افزود: بر همین اساس طی آخرین مصوبه با هماهنگیهای انجام شده و نظارت مستمر، کارخانه سیمان براساس زمانبندی عملیات اجرایی و عمرانی مشخص، تا پایان سال ۱۴۰۴ اعلام شده که تا زمان فوق کارخانه سیمان باید بهطور کامل از شیراز خارج شود.
وی ادامه داد: هدف اصلی ساماندهی مشاغل مزاحم و آلاینده رفع همه عواملی است که بهداشت عمومی و شرایط بهبود مسائل زیست محیطی را تهدید میکند. بر همین مبنا نیز پیگیریهای مستمر در کمیسیون بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداریها با حضور سه نفر از اعضای شورای اسلامی شهر و نماینده دادگستری و بررسی پرونده فعالیت کارخانجات و صنایع آلاینده در کلانشهر شیراز براساس یک زمانبندی دقیق، در دستور کار است.
رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآوردههای کشاورزی شهرداری شیراز در خصوص سرنوشت سایر صنایع آلاینده نیز گفت: در این راستا علاوه بر این سه کارخانه، پرونده دیگر صنایع آلاینده از جمله نشاستهسازیها، پشم شیشه، لاستیک دنا، یخسازی و شرکت زمزم در دست پیگیری و اقدام است که جز خروج سه کارخانه بزرگ اعلام شده تا سال بعد، تعطیلی یکی از یخسازیها و اجرای فاز نخست تصفیهخانه در یکی نشاستهسازیها نیز قطعی شده است و مابقی نیز پس از تعیین تکلیف نهایی اطلاعرسانی میشود.
شفیعی گفت: در این ارتباط کارخانه پشم شیشه و روغن نباتی به منطقه ویژه اقتصادی و کارخانه سیمان فارس نیز به خرامه انتقال خواهد یافت و با انتقال آنها شاهد تحقق یکی از خواستههای مهم مردم در حوزه محیط زیست شهری خواهیم بود.