به یاد آبیترین مرد ایران! به گزارش جلالالدین عرفانی خبرنگار فارس اگاه، کمتر کسی است که با حوزه آب و آبخوانداری سر و کار داشته باشد و اما نام پدر آبخوانداری شیراز را نداند. دکتر سید آهنگ کوثر مردی که نام او با حیاتیترین نعمت خدادادی یعنی آب گره خورده، دانشآموخته دانشگاههای آمریکا اما پس از فراغت از تحصیل ترجیح داد به جای ادامه فعالیت در ینگه دنیا به وطن بازگردد و جامه خدمت به هموطنان را به تن کند. اما به گفته برخی دوستان، همکاران و شاگردانش هر چه برای حفظ این مایه حیات فریاد زد راه به جایی نبرد که اگر میبرد امروز وضعیت کشور در حوزه آب اینگونه بحرانی نبود!
حال در چهلمین روز از درگذشت سید آهنگ کوثر پدر آبخوانداری کشور به همت بنیاد نخبگان فارس از این اندیشمند شیرازی تقدیر به عمل آمد. مسئول پژوهشکده آبخیزداری وزارت جهاد کشاورزی با تجلیل از سید آهنگ کوثر و نقش ارزنده وی در حوزه آبخیزداری با اشاره به سابقه دیرینه ایرانیان در حوزه آب و قدر دانستن این منبع حیاتی بشر و نقش آب در تمدنسازی گفت: عالمانی مثل کوثر نعمت خدا را پاس میداشتند. او هم عالم، هم زاهد و هم عملگرا بود. کاری که کوثر کرد بسیار ارزشمند است، امروز از ۶۰۹ دشت کشور ۴۲۳ مورد یا ممنوعه هستند یا بحرانی و این نشان از اهمیت کار کوثر دارد.
ابراهیمی اضافه کرد: وی تنها در یک ایستگاه ۱ و ۶ دهم میلیارد مترمربع آب ذخیره در زیر زمین ذخیره کرد که این به اندازه آب سد زایندهرود و دو برابر سد کرج است.
وی ادامه داد: امروز کشور ما با بحران جدی آب مواجه است، ما در حوزه مصرف خوب کار نکردیم و بیشتر کارمان مدیریت تامین آب مورد نیاز بوده است. این در حالی است که باید نگاه و الگوی مصرف در همه بخشها وارد شود و این قابل تامل است در سند حوزه آب کشور میزان مصرف آب شرب به طور متوسط در روز برای هر نفر ۳۰۰ لیتر دیده شده که این شایسته کشور بیآبی مثل ما نیست.
ابراهیمی با اشاره به اجرای اولین طرح آبخیزداری در شهرستان فسا به همت و تلاش کوثر خطاب به دانشجویان این رشته گفت: کوثر هزار دلیل برای نرفتن به فسا و ایجاد ایستگاه آبخوانداری داشت اما یک دلیل باعث شد که از آسایش خود وخانواده بگذرد، آن عرق به کشور و سرزمینش بود. امروز شرایط اقتصادی کشور آنگونه که باید نیست اما باید به دست شما آباد شود و این رسالت شما دانشجویان و دانشآموزان است حتی اگر برای تحصیل به خارج کشور رفتید عرق به وطن را فراموش نکنید و علم بیاموزید و بازگردید.
معاون سرآمدان بنیاد ملی نخبگان کشور هم در این مراسم با تقدیر از فعالیتهای مرحوم کوثر در حوزه آبخوانداری با اشاره به برنامههای بنیاد ملی نخبگان برای تقدیر از مفاخر استانها گفت: استاد کوثر یکی از افراد اثرگذار در کشور بود، اثرگذار بودن یکی از ویژگیهایی است که باید افراد نخبه داشته باشند و البته برای اثرگذاری نیز باید ایثار کرد که استاد کوثر این را جامه عمل پوشانده بود.
نرگس حسین مردی تصریح کرد: بنیاد ملی نخبگان بر خود واجب میداند بستر اثرگذاری جوانان را مهیا کند تا با این کار دیگر شاهد مهاجرت جوانان مستعد خود نباشیم.
رئیس بنیاد نخبگان فارس هم گفت: بر اساس سند راهبردی بنیاد یکی از وظایف ما شناسایی نخبگان و تمجید از آنهاست که در راستای توسعه فرهنگ تکریم از سال ۹۵ تاکنون بنیاد نخبگان فارس ۲۰ مراسم تکریم از بزرگان استان را برگزار کرده که ۱۷ مراسم در سطح ملی و سه مراسم در سطح استانی بوده و از این افراد ۱۱ نفر برنده جایزه علامه طباطبایی شدند و البته سه نفر نیز در قید حیات نبودند.
شریف با تقدیر از کوثر با اشاره به برخی فعالیتهای وی در این عرصه افزود: او به ذات همیشه معلم بود و آموخت در زمین خشک سیلاب نعمت است و تنها باید آن را هدایت کنیم و با آبخوانداری از آن بهره ببریم، وی دانشمندی عارف، پرتلاش، شجاع ومتین بود و مقالات وی همیشه تازگی دارد.
یکی از شاگردان وی نیز با اشاره به برخی خصایل اخلاقی کوثر گفت: مهمترین کار ایشان آوردن فرهنگ آبخوانداری به کشور است، که بخشی از منابع روی زمین و برخی زیر زمین است که، اگر ندای وی ۵۰ سال قبل شنیده شده بود اکنون ما شاهد این همه فرونشست و مشکل نبودیم.
مجتبی پاکپرور افزود: او علاوه بر توجه به آبخوانداری رو و زیر زمین، آثار زیادی هم منتشر کرد که کتاب آبخوانداری با گسترش سیلاب آخرین مورد آن بود و ۷۸ مقاله نیز در حوزه بینالمللی از وی منتشر شده است . دکتر کوثر در کنار آن اولین ایستگاه آبخوانداری کشور و فارس در فسا اجرا و سپس ۳۷ ایستگاه دیگر در کشور برپا شد.
یکی از همکاران دکتر کوثر نیز با اشاره به ویژگیهای مثبت وی در عرصههای مختلف گفت: دکتر کوثر فریادی بود که شنیده نشد، طبیعت کشور ما بیشتر گرم و خشک است و این را خدا مقدر کرده اما در کنار آن خدا حکم کرده که راهبرد استراتژی برای برونرفت از این مشکلات را هم به کار گیریم.
شامخی تصریح کرد: در سالهایی که آب داشتیم یا نداشتیم میشد حوزه آب کشور را با استفاده از علم و تجربه او مدیریت کرد اما هر چه فریاد زد شنیده نشد، البته اخیرا شنیدم در فارس در ۲۰۰ نقطه تشخیص دادند که میشود آبخوانداری اجرا کرد و پرچمی که او بلند کرد را بالا نگه داشت و این کار را باید تعمیم دهیم.
آذر تاج دوایی همسر مرحوم نیک آهنگ کوثر هم اظهار داشت: در روزهای آخر او گفت، از طرف من به محققان جوان و همکارانم بگویید که صندلیها ناپایدار و بیدوام هستند، پس تا توان دارید تشنهها را سیراب کنید وقت با ارزشمند است، هدرش ندهید. مدت زمان متقاعد ساختن و جلب رضایت دیگران را صرف مطالعه بیشتر کنید و تنها دست به سوی خدا دراز کنید. منیت را زیر پا له کنید تا عشق حقیقی عیان گردد اگر حقیقتا به خاک وطن علاقه دارید دست از اختلاف بردارید به جای زیر ذرهبین گذاشتن اخلاق خصوصی هم به اثر بخشی اخلاق افراد برای پیشرفت کشور و پایداری آن بیاندیشید.
گفتنی در پایان این مراسم از یک عمر تلاش مرحوم سید آهنگ کوثر پدر آبخوانداری کشور تقدیر و از دو جایزه دانشآموزی و دانشجویی به دکتر سید آهنگ کوثر رونمایی شد.