وعده جدید افتتاح موزه منطقهای فارس این بار سال ۱۴۰۶، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، «در دست اقدام»، «تعیین تکلیف»، «اهمال پیمانکار» عبارتهایی که سرنوشت موزه منطقهای فارس را به پروژهای نیمه تمام و به حسرتی ماندگار در فارس تبدیل کرده است.
ایده ساخت موزه منطقه ای فارس به این امید که گنجینه امن برای اشیاء تاریخی فارس باشد -که هرکدام در شبه موزه ای پراکنده است- و شیراز صاحب موزه ای آبرومند کند در سال ۸۹ رقم خورد. موزه با طراحی چهار گالری اصلی بزرگ با مساحت یک هزار و ششصد مترمربع، یک پیشگالری و گنجینه امن اموال در تقسیمات موزه ای کشور بناست بعد از موزه های ملی قرار گیرد با ظرفیتی برای نمایش تمام آثار فرهنگی و تاریخی ایران از دوران پیش از اسلام تا معاصر حتی بتواند نگهداری و نمایش آثار استان های همجوار خود را نیز پوشش بدهد.
پروژه تملک زمین و ساخت موزه منطقه ای فارس در زمینی به مساحت ۲۲هزار متر مربع از سال ۸۹ کلید خورد. این پروژه بارها به دلیل مشکلات پیمانکاران و عدم تامین بودجه متوقف شد پس از توقف های متمادی به امید اتمام پروژه پس از ۷ سال اینبار در سال ۹۷ به بخش خصوصی(شرکت مهندسی سازان) واگذار شد و پیمانکار برای اجرای پروژه اقدام کرد. اما این واگذاری نیز ثمره ای نداشت وبا ایجاد مشکل عدیدهای چون عدم پایبندی پیمانکار به انجام تعهدات مطابق قرارداد و اهمال در تأمین منابع توسط ادارهکل میراث فرهنگی، پروژه متوقف شد. علیرغم اعلام چندین بار «عزم استان بر اتمام پروژههای نیمهتمام»، این موزه موفق به جذب بودجه نشد و همچنان توقف ساخت چون پیشانینوشت بر این موزه مانده است.
اکنون خبر میرسد که بودجه لازم برای تکمیل ساخت موزه تأمین شده است. گویا در مرحله اول، بدیهیهای پیمانکار و مشاورپروزه پرداخت شده و موزه منطقهای دیگر بدهی ندارد. با تحقق این بودجهها، انتظار میرود که قدمهای عملی برای ادامه ساخت موزه برداشته شود و این پروژه در نهایت به تحقق ایده اولیه خود نزدیک شود. اگر پروژه بدون چالشهای گذشته ادامه یابد، موزه منطقهای میتواند به عنوان مرکزی معتبر برای نگهداری و نمایش آثار تاریخی نقشی کلیدی ایفا کند. حضور چنین موزهای نهتنها جاذبهای برای گردشگران داخلی و خارجی خواهد بود، بلکه هویتی تازه به شهر شیراز و تاریخ غنی آن خواهد بخشید. همچنین اشیا تاریخ فارس را از نگهداری نامناسب در موزههای نظیر پارس که آثار نقاشی مهم استان را در وضعی نامناسب نگهداری کرده و به نمایش گذاشته است نجات دهد.
* تأمین بودجه موزه منطقهای فارس از سه منبع مختلف
مسئول دفتر فنی اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی فارس درباره آخرین وضعیت ساخت موزه منطقه ای فارس به شهرمردم گفت: موزه منطقه ای در دوسال گذشته هیچ اعتباری نداشته و کار ساخت آن متوقف بوده است. خوشبختانه سال گذشته اعتبار لازم آمد اکنون در حال بازبینی طرح ها و نقشه ها و همخوان کردن انها با آیین نامه های جدید هستیم و بررسی این کار با هماهنگی کارشناسان بیش از دو ماه زمان می برد. بعد باید برای به برگزاری مناقصه اقدام کنیم. روال قانونی برای برگزاری مناقصه نیز ۴۵ روز به طول می انجامد و سپس کار به پیمانکار سپرده خواهد شد و با این حساب امیدواریم که قبل از پایان سال ادامه ساخت پروژه موزه منطقه ای کلید بخورد.
محمدرضا امین با اشاره به اینکه موزه منطقه ای طی سالهای گذشته پیشرفت فیزیکی ۴۳ درصدی داشته است، افزود: موزه منطقهای یکی از بزرگترین پروژه های فرهنگی کشور است و در حوزه میراث فرهنگی نیز جزو پروژههای بزرگی است که امسال جز آنکه تامین بودجه برای ساخت موزه منطقه ای جزو مصوبات سفر رئیس جمهور به فارس بود میراث فارس توانست به جذب بودجه و استانی برای تکمیل ساخت موزه و همچنین جذب بودجه از بخش مسئولیت اجتماعی وزارت نفت بپردازد تا عزمی راسخ بر اتمام این کلان پروژه فرهنگی بگذارد.
وی ادامه داد: برنامه این است که با تعیین پیمانکار ظرف ۲۸ ماه از شروع اجرای پروژه موزه منطقه ای فارس را به بهره برداری برسانیم. تلاش ما این است که پروسه کارشناسی را کوتاه تر کرده و به زودی ساخت موزه را کلید بزنیم.
*دوماه دیگر فاز یک باغ موزه مشاهیر افتتاح می شود
امین در ادامه در خصوص افتتاح یک فاز از باغ موزه مشاهیر اظهار داشت: بخش های خدماتی و تاسیساتی باغ موزه مشاهیر به همراه یک تالار و یک گالری تا دو ماه آینده راه اندازی خواهد شد و در واقع برنامه ریزی ما برای افتتاح فاز یک باغ موزه مشاهیر دو ماهه است.
این گفته «امین» در حالی است که مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس در گفت و گوی در تابستان امسال با شهرمردم از افتتاح فاز نخست باغ موزه مشاهیر شیراز تا انتهای شهریور خبرداده بود. حال باید دید آیا بهره برداری افاز نخست موزه مشاهیر در دی ماه انجام خواهد شد و آیا تکمیل ساخت موزه منطقهای فارس عاقبت از چرخه توقفها خارج خواهد شد و ساخت آن به اتمام میرسد، یا خیر.